Een boom snoeien is in feite niet nodig, en is meestal nefast voor de boom. Toch worden bomen veelal gesnoeid omdat ze te groot zijn, overhangende takken, te veel schaduw, plaatsing van zonnepanelen ...
Voor wij bomen gaan snoeien wordt er voordien altijd overlegd met de eigenaar of het wel raadzaam is om deze bepaalde boom - bomen te snoeien en op welke manier we de snoeiwerken gaan uitvoeren.
Enkele voorbeelden:
Een boom die vroeger zwaar werd gesnoeid moet na een tijd, ongeveer drie jaar ( naargelang de boomsoort ) terug op knot worden gezet, het is dan zeer belangrijk om hier de juiste snoeimethode toe te passen.
Een beuk, berk, witte abeel ... zijn bomen die om verschillende redenen moeilijk te snoeien zijn, hier snoeien wij zo weinig mogelijk of halen enkel de dode takken, schuurtakken ... uit de boom.
Een boom kadelaren - kandelaberen ( zeer zwaar insnoeien tot op de gesteltakken ) doen wij zelden of nooit, het probleem is dat een gekandelaberde boom eerst en vooral er niet uitziet, ook rot de boom aan de snoeiwonden en rotten de wortels ... meestal is het beter de boom te vellen ( na overleg ) en een nieuwe aanplant uit te voeren, juiste boom op de juist plaats!
Verschillende snoeimethodes:
- Opkronen: het takvrij houden van de stam tot op een zekere hoogte, meestal bij laanbomen.
- Begeleidingssnoei: Bij jonge bomen die als laanboom of in een 'kleine' tuin worden geplant, hier wordt er na de aanplant ( na twee à drie jaar ) begonnen met het verwijderen van 'probleemtakken' en takken op de onderstam. Deze snoeimethode kan enkel uitgevoerd worden door goed opgeleide personen die weten wat, waar en hoe er moet gesnoeid worden. Het is de bedoeling om na enkele jaren een gezonde boom te ontwikkelen zonder zware snoeiwonden en een takvrije stam en mooie kroon te behouden.
Periferiche snoei: hier wordt de boom aan de buitenkant ( rondom ) ingesnoeid om zo de habitus van de boom te behouden, de bedoeling is ook om de snoeiwonden zo klein als mogelijk te houden.
Onderhoudssnoei: eens de boom 'volwassen' is kunnen we overgaan tot een onderhoudssnoei, hierbij worden eventuele schuurtakken, dode takken, overhangende takken ... gesnoeid of verankert*.
Kandelaren of kandelaberen: dit is de meest ingrijpende manier van snoeien, hier worden de takken teruggesnoeid tot op de gesteltakken, wordt meestal gedaan bij te 'hoge' bomen.
Zomersnoei: voor de meeste mensen is het evident dat alle bomen worden gesnoeid in de winter, deze misvatting komt nog steeds van de tijd toen er nog weinig of geen kennis was over de biologie van bomen. Bomen werden dan ( meestal knotbomen ) gesnoeid in de winter, dan hadden de mensen tijd om deze werken uit te voeren ( weinig of geen werk op het land - boerderij ).
Het is belangrijk te weten welke snoeimethode je wilt toepassen? Indien men gaat knotten of reeds gesnoeide bomen terug op knot wilt zetten ( alle takken wegnemen ) of zwaar gaat snoeien ( kandelaberen - kandelaren ) wordt dat het best gedaan in de winter, maar doe dit niet bij bloedende soorten*! Toch is het best om bomen te snoeien als deze vol in blad staan, hou er dan zeker rekening mee dat er niet meer dan 25 à 30% van de bladmassa wordt weggesnoeid. Zie, begeleidingssnoei, periferiche snoei, onderhoudssnoei ...
Waarom er best gesnoeid wordt in de zomer? Omdat de boom dan in volle sapstroom zit en de wonden het best afgrendelt, m.a.w. de boom kan direct reageren op een snoeiwonde. De biologische werking hiervan is een zeer technische uiteenzetting, te lang om hier allemaal te beschrijven. Zie: hoofdstuk 1 - https://www.kpb-isa.nl/
Snoeien van fruitbomen: hier wordt er gesnoeid om de boom zoveel mogelijk fruit ( vrucht ) te laten maken. Zie pagina - fruitbomen.
Snoeien van coniferen: een conifeer - naaldboom heeft geen slapende knoppen, m.a.w. wanneer je alle naalden van een tak of van de boom snoeit, groeien er geen nieuwe takken aan deze tak of boom, de tak sterft of de boom gaat dood. Het inkorten van de takken of van de boom kan eventueel wel, maar zorgt ervoor dat van de natuurlijke habitus van de boom niets overblijft. Een uitzondering is de taxus , deze conifeer heeft wel slapende knoppen en kan dus gesnoeid worden zoals een loofboom.
Alles wat ik hierboven heb beschreven, is een summiere beschrijving, snoeien en onderhouden van bomen houdt veel meer in dan dit. Indien u nog inlichtingen wilt of vragen hebt? Zie contact pagina.
* Zie pagina - boomonderzoek - VTA.
* Bloedende soorten: Berk, esdoorn, notelaar, haagbeuk ...
Klimsporen worden enkel gebruik om bomen te demonteren en te vellen, NIET om te snoeien!